Lapsk Vallhund

Rasbeskrivning från Svenska Lapphundsklubben

Lapsk vallhund

 

Lapsk vallhund är en uppmärksam, smart och mångsidig ras. Ursprungligen en uthållig vall- och vakthund med den hårt arbetande hundens lugn och oansenlighet som sitt signum.

En viktig detalj i jämförelse med andra medelstora vallare är den lapska vallhundens päls och tassar. Lapsk vallhund ska ha en heltäckande tät underull för att vara tålig mot det hårda klimatet på Nordkalotten. Hunden fäller rikligt två gånger om året - övrig tid kräver den lapska vallhunden minimalt med pälsvård. För att klara terrängen behöver hunden dessutom synnerligen tjocka och slittåliga trampdynor.

Många lapska vallhundar arbetar framgångsrikt med sitt ursprungsgebit än idag. Dessa hundar tjänar på uthållighet kombinerat med ett i grunden lugnt temperament för att kunna jobba förutseende och disponera sina krafter. Men rasen rymmer mycket mer än så... 

Idag finns exempel på lapska vallhundar som vunnit sina ägares hjärtan i egenskap av pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, begåvad spårhund, även viltspår, övertygande bevaknings- eller räddningshund.

 

 

 

 

Populationen uppvisar variation, något som i grunden är positivt – det tyder på genetisk mångfald vilket kräver högsta prioritet länge än för att säkerställa rasens vitalitet och framtid. Det moderna receptet på hållbar avel innebär att avla brett och närma sig idealet långsamt.

Lapsk vallhund kan alltså passa många!
Uppfödarens målsättning och valet av föräldradjur är vägledande för att hitta just Din valp.

 

Upptäck den lapska vallhunden - en fantastisk kamrat!

 

 
Senaste uppdaterad 2010-05-18 23:27 av Beate Johannessen.   
Sidvisningar: 27656.   

© 2009-2011

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.02 | 16:26

Hej!
Planeras valpar under vår/sommar 2021? Är intresserad av en tik. Hälsningar från hunderfarenhet och aktiv familj med tidigare erfarenhet av kelpie bl a.

...
16.03 | 09:19

Hej Har skickat dig ett meddelande på mailen, önskar att du kontaktar mig. Och vi är super intresserade av en lapsk vallhund.

...
14.03 | 16:58

Jag planerar ca 2 kullar i år 2017. Lägger ut här på hemsidan när det är valpar på gång.

...
18.02 | 14:12

söker lapsk vallhund ( hane )

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS